Blog

Op deze pagina zal ik zo nu en dan informatie geven over bepaalde onderwerpen die met fotografie te maken hebben of hoe een foto tot stand is gekomen. Klik op de 'lees meer'-link om naar de blog te gaan.

5 augustus 2023 - Wat is timeblending?

In de fotografie bestaan er technieken om het verstrijken van tijd vast te leggen in één foto. Eén van die technieken heet ‘timeblending’. Wat dit is en waarom je het zou willen toepassen lees je in dit artikel.

Lees meer...

30 juli 2023 - De gelukkige fotograaf

Wanneer je door je tijdlijn van Instagram of Facebook scrolt, zie je het ene na het andere mooie beeld voorbijkomen. De één nog mooier dan de andere. Je zou dan ook het gevoel kunnen krijgen dat die andere fotografen altijd geluk hebben. Maar hebben ze echt altijd wel zoveel geluk? Je leest het in deze column die ik geschreven heb voor natuurfotografie.nl. Klik op de link hieronder om naar de column te gaan.

Lees meer...

3 juni 2023 - Het fotograferen van krenteboompjes in bloesem

In deze Making Of, geschreven voor natuurfotografie.nl, vertel ik hoe deze foto tot stand is gekomen, ondanks dat ik een heel ander beeld voor ogen had. Klik op de link hieronder om er meer over te lezen.

Lees meer...

28 mei 2023 - Kijken met andere ogen

In deze column, geschreven voor natuurfotografie.nl, vertel ik hoe ik door de fotografie anders ben gaan kijken. Klik op de link hieronder om er meer over te lezen.

Lees meer...

2 april 2023 - Dáárom is natuurfotografie goed voor je

In deze column, geschreven voor natuurfotografie.nl, vertel ik waarom naar buiten gaan en natuurfotografie goed is voor je gezondheid. Klik op de link hieronder om er meer over te lezen.

Lees meer...

18 maart 2023 - Hoe fotografeer je boslaantjes?

In deze tutorial, geschreven voor natuurfotografie.nl, beschrijf ik enkele aspecten waar ik rekening mee hou bij het fotograferen van boslaantjes. Klik op de link hieronder om er meer over te lezen.

Lees meer...

30 december 2022 - Jaaroverzicht 2022

In deze blog geef ik een overzicht van mijn mooiste foto's uit 2022 en waarom ze bijzonder voor mij zijn. Klik op de link hieronder om er meer over te lezen.

Lees meer...

21 december 2022 - Tips voor fotografie op grauwe en grijze winterdagen

In dit artikel, geschreven voor natuurfotografie.nl, geef ik allerlei tips voor fotografie op grauwe en grijze winterdagen. Klik op de link hieronder om er meer over te lezen.

Lees meer...

9 december 2022 - Hoe compositie helpt een foto beter te maken

In dit artikel, geschreven voor natuurfotografie.nl, geef ik allerlei tips over hoe compositie helpt je foto beter te maken. Klik op de link hieronder om er meer over te lezen.

Lees meer...

21 november 2022 - Maak een plan voor de winter

In dit artikel, geschreven voor natuurfotografie.nl, leg ik uit waarom het verstandig is een fotografie plan te maken in de winter. Klik op de link hieronder om er meer over te lezen.

Lees meer...

21 oktober 2022 - De druk van het presteren

Tijd tekort, druk van social media, ontspannen fotograferen: soms kom je in een spagaat. Hoe ga je daar mee om? Je leest het in deze column welke geschreven is voor natuurfotografie.nl. Klik op de link hieronder om er meer over te lezen.

Lees meer...

21 september 2022 - Hoe krijgen landschapsfoto's een dramatische en energieke uitstraling?

Wil je graag weten hoe landschapsfoto's een dramatische en energieke uitstraling krijgen? In dit artikel, geschreven voor natuurfotografie.nl, geef ik je een aantal tips.

Lees meer...

17 augustus 2022 - Hoe maak je sfeervolle foto's aan de kust?

Ben je benieuwd hoe je sfeervolle landschapsfoto's maakt aan de kust? In dit artikel, geschreven voor natuurfotografie.nl, geef ik je een aantal tips.

Lees meer...

1 augustus 2022 - Waarom moet je vaker terugkeren naar dezelfde locatie?

Waarom moet je vaker terugkeren naar dezelfde locatie? In dit artikel, geschreven voor natuurfotografie.nl, wordt dat uitgelegd aan de hand van sprekende voorbeelden. Klik op de link hieronder om er meer over te lezen.

Lees meer...

22 juli 2022 - Bloeiende heide: een magneet voor natuurfotografen

De meeste natuurfotografen kunnen de schoonheid van de bloeiende heide maar moeilijk weerstaan. Daar gaat deze column over welke geschreven is voor natuurfotografie.nl Klik op de link hieronder om er meer over te lezen.

Lees meer...

18 mei 2022 - Hoe maak je scherpe landschapsfoto's?

Veel landschapsfotografen willen dat zowel de voorgrond als de achtergrond van de foto scherp is. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel, welke geschreven is voor natuurfotografie.nl.

Lees meer...

9 mei 2022 - Hoe onderhoud je jouw statief?

Zand, zout en water zijn funest voor het statief. Een regelmatige reiniging is dus belangrijk. In dit artikel, welke geschreven is voor natuurfotografie.nl, lees je hier alles over.

Lees meer...

22 april 2022 - Een foto is vaak meer dan een plaatje

Wat maakt dat de ene foto een hele reeks gedachten in werking zet en dat de andere afbeelding dat veel minder doet? Je leest het in deze column, welke geschreven is voor natuurfotografie.nl.

Lees meer...

14 maart 2022 - Hoe maak je een HDR-panorama?

Soms lukt het niet om het gewenste beeld in 1 foto te vangen. Bijvoorbeeld wanneer de beeldhoek of het contrast te groot zijn. Gelukkig zijn er technieken, zoals het maken van een HDR-panorama, die het mogelijk maken om toch het gewenste beeld vast te leggen. Je leest het in deze             column, welke geschreven is voor natuurfotografie.nl.

Lees meer...

21 februari 2022 - Hoe gebruik je programmeerbare camera standen bij landschaps- en wildfotografie?

De meeste moderne camera's zijn zo te programmeren dat je snel kunt wisselen tussen verschillende presets. Via onderstaande link lees je hoe dat werkt.

Lees meer...

9 februari 2022 - Hoe maak je een zonnester?

Je kent ze wel, van die foto's waarin de zon als stervorm zichtbaar is. In dit aritikel, welke geschreven is voor natuurfotografie.nl, lees je precies hoe je dit doet. Klik op de link hieronder om er meer over te lezen.

Lees meer...

14 mei 2020 - Ontmoeting met een ree

Op een vroege voorjaarsochtend kon ik een ree wel van heel dichtbij fotograferen. Klik op de link hieronder om de serie foto's te bekijken.

Lees meer...

31 december 2018 - jaaroverzicht 2018

Ik heb een jaaroverzicht gemaakt met mijn mooiste landschapsfoto's in 2018. Klik op de link hieronder om de video te bekijken.

Lees meer...

19 maart 2018 - Landschapsfotografie

Waarom ik regelmatig zo vroeg op sta in het weekend om in weer en wind foto's te maken? Je leest het in deze nieuwe blog. Klik op de link om er naar toe te gaan.

Lees meer...

20 februari 2018 - Kinderdijk

Ook al zijn ze al miljoenen keren op de foto gezet, sommige locaties moet je als landschapsfotograaf gewoon zelf een keer bezocht hebben. Dat had ik onder andere met Kinderdijk. Deze blog geeft een kleine impressie van mijn bezoek aan deze fotogenieke locatie.  Klik op de link om er naar toe te gaan.

Lees meer...

23 januari 2018 - Durgerdam

Soms zijn er van die ochtenden dat alles op zijn plek valt en je gewoon weet dat het een mooie zonsopkomst gaat worden. Dat had ik deze ochtend ook in Durgerdam. Klik op de link hieronder om er meer over te lezen.

Lees meer...

1 november 2017 - allemaal leuke dingen

Het zal jullie wellicht niet ontgaan zijn dat de website sinds deze week vernieuwd is. Op de website is er nu een aparte plek voor mijn landschapsfotografie en nu ook voor mijn portretten en evenementen fotografie. Dit is iets wat ik ook al enige tijd graag mag doen. Hoe dit zo gekomen is lees je in deze nieuwe blog.

Lees meer...

10 maart 2017 - voorbereidingen en tegenslagen in de landschapsfotografie

Op internet zijn schitterende landschapsfoto's te vinden, de een vaak nog mooier als de ander. De realiteit is echter dat de omstandigheden lang niet altijd optimaal zijn voor het beeld dat je voor ogen had. Hoe je dit in zekere mate kan plannen beschrijf ik in deze blog. Klik op onderstaande link om er naar toe te gaan.

Lees meer...

10 december 2016 - samenvoegen van meerdere foto's in Photoshop

In dit digitale tijdperk behoort beeldbewerking tot de standaard handelingen bij het maken van een mooie foto. Soms is het contrast tussen hooglichten en schaduwen in een scene te groot om in 1 foto te vangen. Het combineren van meerdere foto's met verschillende belichting tot één foto kan dan een oplossing zijn. Dit proces heb ik vastgelegd in een video. Klik op de link om daar naar toe te gaan. Lees meer...

2 augustus 2016 - Seascapes en sluitertijd

De sfeer op het strand tijdens een stormachtige herfstdag is heel anders dan tijdens een warme zomeravond nadat de zon al is ondergegaan. Hoe leg je die sfeer nou vast in je foto's en op welke technische aspecten moet je dan letten? Ik heb er een blog over geschreven. Klik op onderstaande link om hier gelijk naar toe te gaan.

 Lees meer...

11 juni 2016 - maken van een sterrenspoorfoto in Lightroom en Photoshop

 In een heldere nacht mag ik graag naar boven kijken en me verwonderen over alle talloze sterren die aan de hemel staan te schitteren. Als je naar boven kijkt staan de sterren stil. Dit is echter een moment opname. De aarde draait in 24 uur om zijn as, waardoor het lijkt alsof de hemel om ons heen draait. Hierdoor lijken de sterren aan het begin van de nacht op een andere plek te staan dan aan het eind van de nacht. Deze schijnbare beweging van de sterren kan je vastleggen in een sterrenspoorfoto (startrail). Vaak is het veel werk om deze foto's te maken, maar gelukkig kan je dit proces automatiseren in Photoshop. Hoe je dit doet heb ik vastgelegd in een video. Klik op de link hieronder om deze te bekijken.

 Lees meer...