Blog

Op deze pagina zal ik zo nu en dan informatie geven over bepaalde onderwerpen die met fotografie te maken hebben of hoe een foto tot stand is gekomen. Klik op de 'lees meer'-link om naar de blog te gaan.

30 december 2022 - Jaaroverzicht 2022

In deze blog geef ik een overzicht van mijn mooiste foto's uit 2022 en waarom ze bijzonder voor mij zijn. Klik op de link hieronder om er meer over te lezen.

Lees meer...

 

14 mei 2020 - Ontmoeting met een ree

Op een vroege voorjaarsochtend kon ik een ree wel van heel dichtbij fotograferen. Klik op de link hieronder om de serie foto's te bekijken.

Lees meer...

 

31 december 2018 - jaaroverzicht 2018

Ik heb een jaaroverzicht gemaakt met mijn mooiste landschapsfoto's in 2018. Klik op de link hieronder om de video te bekijken.

Lees meer...

 

19 maart 2018 - Landschapsfotografie

Waarom ik regelmatig zo vroeg op sta in het weekend om in weer en wind foto's te maken? Je leest het in deze nieuwe blog. Klik op de link om er naar toe te gaan.

Lees meer...

 

20 februari 2018 - Kinderdijk

Ook al zijn ze al miljoenen keren op de foto gezet, sommige locaties moet je als landschapsfotograaf gewoon zelf een keer bezocht hebben. Dat had ik onder andere met Kinderdijk. Deze blog geeft een kleine impressie van mijn bezoek aan deze fotogenieke locatie.  Klik op de link om er naar toe te gaan.

Lees meer...

 

23 januari 2018 - Durgerdam

Soms zijn er van die ochtenden dat alles op zijn plek valt en je gewoon weet dat het een mooie zonsopkomst gaat worden. Dat had ik deze ochtend ook in Durgerdam. Klik op de link hieronder om er meer over te lezen.

Lees meer...

 

1 november 2017 - allemaal leuke dingen

Het zal jullie wellicht niet ontgaan zijn dat de website sinds deze week vernieuwd is. Op de website is er nu een aparte plek voor mijn landschapsfotografie en nu ook voor mijn portretten en evenementen fotografie. Dit is iets wat ik ook al enige tijd graag mag doen. Hoe dit zo gekomen is lees je in deze nieuwe blog.

Lees meer...

 

10 juni 2017 - HDR panorama

Een HDR is een foto waarbij je in de nabewerking opnames met een verschillende belichting samenvoegt tot één afbeelding. In deze blog beschrijf ik hoe en waarom ik deze techniek gebruik bij het maken van een panorama. Klik op onderstaande link om er naar toe te gaan.

Lees meer...

 

10 maart 2017 - voorbereidingen en tegenslagen in de landschapsfotografie

Op internet zijn schitterende landschapsfoto's te vinden, de een vaak nog mooier als de ander. Wanneer je door de portfolio van bepaalde fotografen struint lijkt het of licht en weersomstandigheden elke keer perfect zijn op het moment dat zij een foto nemen. De realiteit is echter dat de omstandigheden lang niet altijd optimaal zijn voor het beeld dat je voor ogen had. Hoe je dit in zekere mate kan plannen beschrijf ik in deze blog. Klik op onderstaande link om er naar toe te gaan.

Lees meer...

 

10 december 2016 - samenvoegen van meerdere foto's in Photoshop

In dit digitale tijdperk behoort beeldbewerking tot de standaard handelingen bij het maken van een mooie foto. Software, zoals Lightroom en Photoshop, stellen ons in staat om alle informatie die op de sensor van de camera is opgeslagen, optimaal te benutten. De mogelijkheden die deze programma's bieden zijn vrijwel grenzeloos en hoe ver je deze beeldbewerking doorvoert is een persoonlijke keuze. Zelf gebruik ik deze programma's voornamelijk om de belichting in de foto te controleren en in balans te brengen. Soms is het contrast tussen hooglichten en schaduwen in een scene zo groot dat het niet mogelijk is om dit in één foto vast te leggen. Het combineren van meerdere foto's met verschillende belichting tot één foto kan dan een oplossing zijn. Hoe je dit kan doen in Photoshop heb ik beschreven in een video. Klik op de link hieronder om daar naar toe te gaan.

Lees meer...

 

2 augustus 2016 - Seascapes en sluitertijd

De sfeer op het strand tijdens een stormachtige herfstdag is heel anders dan tijdens een warme zomeravond nadat de zon al is ondergegaan. Hoe leg je die sfeer nou vast in je foto's en op welke technische aspecten moet je dan letten? Ik heb er een blog over geschreven. Klik op onderstaande link om hier gelijk naar toe te gaan.

 

Lees meer...

 

11 juni 2016 - maken van een sterrenspoorfoto in Lightroom en Photoshop

 In een heldere nacht mag ik graag naar boven kijken en me verwonderen over alle talloze sterren die aan de hemel staan te schitteren. Als je naar boven kijkt staan de sterren stil. Dit is echter een moment opname. De aarde draait in 24 uur om zijn as, waardoor het lijkt alsof de hemel om ons heen draait. Hierdoor lijken de sterren aan het begin van de nacht op een andere plek te staan dan aan het eind van de nacht. Deze schijnbare beweging van de sterren kan je vastleggen in een sterrenspoorfoto (startrail). Vaak is het veel werk om deze foto's te maken, maar gelukkig kan je dit proces automatiseren in Photoshop. Hoe je dit doet heb ik vastgelegd in een video. Klik op de link hieronder om deze te bekijken.

 

Lees meer...

 

3 januari 2016 - reinigen van je statief

 Zoals veel mensen kan ik genieten van een prachtige zonsondergang aan het strand. Natuurlijk mag ik daar dan ook graag foto's van maken en meestal levert dit wel mooie beelden op. Het enige nadeel hiervan is dat je achteraf je apparatuur goed moet schoonmaken. Zand en zoutaanslag zijn funest voor je spullen wanneer dit er te lang op blijft zitten. Het in- en uitschuiven kan stroef gaan en corrosie ligt op de loer. Hoe je de binnenkant van je statief reinigt beschrijf ik in deze blog.

 

Lees meer...