Blog 1 november 2017 - allemaal leuke dingen

Wellicht dat sommige van jullie het al gezien hebben, maar sinds deze week is er een nieuwe pagina toegevoegd aan mijn website, namelijk de pagina ‘Portretten en evenementen’. In het begin van mijn fotografie periode heb ik mij voornamelijk gericht op het maken van landschapsfoto’s. Het is fantastisch om in de vroege of late uurtjes door een prachtige omgeving te lopen en dit dan vast te leggen wanneer het licht op zijn mooist is. Dat is iets wat ik nog steeds heel graag doe en zal blijven doen. De resultaten hiervan zijn dan uiteraard terug te vinden op mijn website.

 

Sinds enige tijd houd ik mij ook meer bezig met het maken van portretfoto’s en het vastleggen van evenementen. Dit vormt een leuke aanvulling op de landschapsfoto’s en is bijvoorbeeld ook mogelijk wanneer de weersomstandigheden minder geschikt zijn voor de landschapsfotografie. Dit soort fotografie vraagt weer een hele andere aanpak en het is leuk en uitdagend om zo weer op een andere manier met de techniek bezig te zijn. Deze foto’s vind je dus terug op de nieuwe pagina op mijn website.

 

Rianna Galiart
Rianna Galiart

Een van de evenementen die ik onlangs heb mogen fotograferen was het evenement ‘Naar ongekende hoogte’. Tijdens dit fondsenwervende evenement, georganiseerd door de Stichting Pole Position, vertoonden 16 (inter)nationale polsstokhoogspringers hun kunsten tijdens een wedstrijd op de Rozengracht in het centrum  van Zaandam. Meervoudig Nederlands kampioene Rianna Galiart (tevens ambassadrice van de Stichting Pole Position) nam tijdens dit evenement afscheid van haar professionele carrière

 

 

Lamin Krubbaly
Lamin Krubbaly

In de landschapsfotografie heb je vaak veel tijd om je compositie te bepalen en werk je vanaf een statief. Bij het fotograferen van dit evenement draaide alles juist om snelheid. Om atleten scherp op de foto te krijgen, was het van groot belang om een korte sluitertijd te kiezen. De meeste foto’s heb ik gemaakt met een sluitertijd rond de 1/1000 ste seconde. Om deze sluitertijd te bereiken heb ik gebruik gemaakt van een groot diafragma (variërend tussen f/4.5 en f/5.6) en een isowaarde van 400.

 

 

Robin Wingbermuhle
Robin Wingbermuhle

Verder stelde ik de autofocus in op de continue scherpstelstand en maakte ik gebruik van een groep van 9 scherpstelpunten. Daarnaast zette ik de camera in burstmodus waarbij er 6 beelden per seconde geschoten worden. Hiermee vergroot je de kans om het juiste moment vast te leggen. 

 

 

 

 

 

Marit Trienekens
Marit Trienekens

Op 27 oktober bracht singer-songwriter Marit Trienekens tijdens een spetterend optreden, haar debuut ep ‘Dance with my darkside’ uit. En ik had het genoegen om haar en haar band tijdens deze avond in beeld te brengen. Doordat het in de gemiddelde kroeg of poppodium vaak donker is, blijkt het fotograferen van een concert een zeer uitdagende taak te zijn. Het uitlichten van je onderwerp middels flits is hierbij geen optie aangezien dit voor de muzikanten en het publiek als erg storend ervaren kan worden. 

 

 

Wesley Gerrits
Wesley Gerrits

Om toch alles scherp in beeld te brengen blijkt het gebruik van een lichtsterk objectief en een hoge isowaarde van groot belang te zijn. Tijdens deze avond had ik de beschikking over een Nikon 50 mm met een maximaal diafragma van f/1.4. Omdat je bij een diafragma van f/1.4 wel een hele kleine scherpte-diepte krijgt wanneer je van dichtbij fotografeert, heb ik de meeste foto’s gemaakt met een diafragma van f/1.8. Hierbij heb ik gebruik gemaakt van een enkel autofocuspunt welke ik handmatig selecteerde.

 

 

Stijn Donders
Stijn Donders

In de landschapsfotografie maak je gebruik van een zo laag mogelijk ISO-waarde om ruis te voorkomen. Bij concerten ontkom je gewoonweg niet aan het gebruik van hoge ISO-instellingen. Tijdens deze avond heb ik gebruik gemaakt van de automatische ISO-stand op mijn camera met een bovengrens van ISO 3200. Bij de meeste moderne spiegelreflexcamera’s is het ruisniveau nog acceptabel bij deze waarde, bovendien zie je de aanwezige ruis nauwelijks terug op webformaat of print. In ieder geval maak je hiermee wel scherpe foto’s. 

 

 

Marit Trienekens
Marit Trienekens

De lichtmeter staat bij de landschapsfotografie standaard op matrixmeting, waarbij over het hele kader een gelijkmatige belichting wordt gekozen. Door de wisselende lichtomstandigheden tijdens een concert kan je hierbij de mist ingaan. De camera zou bij een matrixmeting de belichting kunnen afstemmen op het omgevingslicht, waarbij je hoofdpersoon onderbelicht zou kunnen raken. Om dit te voorkomen gebruikte ik deze avond een centrumgewogen lichtmeting, waarbij de nadruk op het midden wordt gelegd. Door je onderwerp op het midden te plaatsen, maak je de kans groter dat deze goed belicht is.

 

De komende periode zal ik vooral veel landschapsfoto’s blijven maken. Daarnaast hoop ik zo nu en dan mijn portretten en evenementen portfolio te kunnen uitbreiden met mooie foto’s.

 

 

Tot snel!