Blog 2 augustus 2016 - Seascapes en sluitertijd

Sinds mijn jeugd heb ik al een voorliefde voor het strand en ik ga er dan ook graag naartoe om foto's te maken. Tijdens een stormige herfstdag kan je er heerlijk uitwaaien en geniet ik van de wind en de woeste golven. Op een warme zomeravond kan je er genieten van een mooie zonsondergang en de serene en stille sfeer nadat de zon al is ondergegaan. Beide omstandigheden hebben een hele andere sfeer en het vastleggen van die sfeer in een foto maakt voor mij het verschil tussen een 'kiekje' of een geslaagde landschapsfoto. Maar hoe leg je die sfeer nou vast in een foto?

 

De hiervoor beschreven situaties vragen ieder een andere aanpak, maar voor beide omstandigheden geldt dat het licht en de kleuren rondom zonsondergang vaak het mooist zijn. Dat zijn dan ook de momenten dat ik er op uittrek. Daarnaast is het mooi als het enigszins bewolkt is, omdat de kleuren en het licht van de ondergaande zon hier fraai op kunnen reflecteren.

 

Beweging van de golven en de wolken kan je vastleggen door te werken met een iets langere sluitertijd. Hierdoor ontstaan mooie strepen en patronen in het water wat bijdraagt aan een spannender en dynamisch beeld. Welke sluitertijd je precies nodig hebt is sterk afhankelijk van de hoeveelheid licht en wind op het moment en is een kwestie van veel proberen. Maar iets tussen de 1 à 2 seconden zal een goed uitgangspunt zijn. Bij veel licht, vlak voor of tijdens de zonsondergang, zal je waarschijnlijk een neutraal grijsfilter (ND-filter) moeten gebruiken om deze sluitertijd te bereiken. Na zonsondergang, wanneer de lichtintensiteit snel afneemt en de sluitertijden voor een goede belichting vanzelf langer worden, zal je dit filter niet meer nodig hebben wanneer je een dynamisch beeld nastreeft. Je zal dan eerder het diagfragma iets meer open moeten zetten (bijvoorbeeld van f/11 naar f/8) of de isowaarde iets moeten verhogen (bijvoorbeeld van iso 100 naar 200). Verder is de timing bij het afdrukken belangrijk. Je krijgt meestal het mooiste effect wanneer je afdrukt op het moment wanneer de golven hun verste punt bereikt hebben en het water zich weer gaat terugtrekken. Tijdens opkomend of afgaand tij hebben de golven vaak de langste uitlopers dus voor dit soort fotografie ideaal. Zorgt dat je je statief stevig vastdrukt in het zand om bewegingsonscherpte door wind of golfslag te voorkomen.

Een rustige en serene sfeer is vaak lastig te bereiken op een stormachtige avond. Deze foto's maak je juist met weinig wind en golfslag. Een langere sluitertijd van 30 seconden tot enkele minuten zorgt er voor dat de golfbeweging wordt uitgevlakt. Het water wordt mooi glad en gecombineerd met het laatste daglicht zorgt dit voor een mooie dromerige sfeer. Ook hier bepalen de hoeveelheid licht en beweging op het moment of je al dan niet een ND-filter moet gebruiken. Let in ieder geval goed op het histogram van je camera om een correcte belichting te krijgen.

Het fotograferen aan het strand en in de branding is erg leuk om te doen en kan je spectaculaire resultaten opleveren. Na afloop is het wel zaak om je materiaal goed schoon te maken omdat de zoute aanslag en water je spullen kan beschadigen. Zand en zout kunnen ook diep je statief binnendringen. Hoe je dit verwijderd heb ik beschreven in mijn blog van 3 januari 2016. Klik hier om daar naar toe te gaan.