Blog 30 december 2022 - Jaaroverzicht 2022

December 2022. Alweer een jaar is omgevlogen. Tijd om terug te blikken, de balans op te maken en voor uit te kijken naar het nieuwe jaar. In deze blog toon ik je mijn 12 favoriete foto’s van het afgelopen jaar en vertel ik je waarom deze zo bijzonder voor mij zijn. Hieronder zie je ze in willekeurige volgorde.

 

Burst of Color

Dit was mijn eerste foto van het nieuwe jaar. Door familieomstandigheden in de voorliggende periode bleef de camera lange tijd in de fototas. Maar deze morgen was weer voor het eerst dat ik er op uit kon trekken. Af en toe heb je van die momenten dat alles precies op zijn plek valt. Het licht is mooi, er is een interessante mix van bewolking en gaten in het wolkendek en de kleuren zijn prachtig. Op zulke dagen is het puur genieten. De fotografie helpt dan om te ontspannen, je hoofd leeg te maken en alledaagse beslommeringen naast je neer te leggen. En dat is precies wat er gebeurde die morgen. Daarom behoort deze foto zeker in mijn lijstje met favoriete foto’s van het jaar 2022.

 

Ribbons of Sand

Bij laagwater zijn er soms fraaie patronen te vinden op het strand. Dit is daar een voorbeeld van. Het was een heerlijke dag in Januari en het was ongekend zacht voor de tijd van het jaar. Er was mooi warm strijklicht wat de vormen in het zand prachtig deed op lichten. Ik ging zo op in het zoeken naar mooie structuren dat er zomaar een paar uur voorbij gevlogen waren zonder dat ik er erg in had. Bij het terug zien van deze foto krijg ik gelijk weer het blije en ontspannen gevoel wat ik ook had tijdens het maken ervan.

  

The Chapel

Wanneer je nog niet zolang foto grafeert is het logisch om te investeren in nieuwe apparatuur. Naast dat dat leuk is maakt nieuw materiaal het ook mogelijk om andere beelden te schieten. Maar wanneer je al wat langer fotografeert en je over een goede basisuitrusting beschikt, is het soms beter om je geld te steken in een nieuwe foto ervaring. Al langere tijd stond een bezoek aan de krijtrotsen bij Étretat in Normandië op mijn wensenlijst. En nadat ik wat inkomsten had gegenereerd door het maken van een online cursus landschapsfotografie (klik hier voor meer informatie), besloot ik dit te besteden aan een lang weekend weg met mijn gezin. Zo kon ik een gezellig uitje met het gezin, combineren met het maken van foto’s op een nieuwe locatie. Deze foto is een HDR Panorama bestaande uit 24 foto’s.

  

Spring Forest

Naast dat ik door landschapsfotografie mooie nieuwe locaties ontdek, leer ik er ook nieuwe mensen door kennen. En zo kwam het dat ik met fotovriend Matthijs had afgesproken om in het vroege voorjaar de in bloei staande daslook (ook wel wilde knoflook genoemd) vast te leggen. Niets leuker dan naast de knoflookgeur te genieten van de gezelligheid en de gezamenlijke hobby.

  

Hazy Sunrise

Veel landschapsfotografen willen graag mist in hun foto. Mist verstild, geeft de foto rust en een mooie sfeer. Ook versimpeld het de compositie omdat storende elementen makkelijker aan het zicht worden ontnomen. Achter deze oude bunker loopt een spoorlijn. Maar door de mist en door in te zoomen is daar in deze foto niks van te merken en ontstaat wat mysterieus en dromerig beeld. Al vaker had ik deze locatie bezocht, maar nu voor het eerst dat ik er zo naar keek en daarom extra bijzonder.

 

 After the Rain

Dit jaar mocht ik voor het eerst een groepje cursisten begeleiden tijdens een Masterclass landschapsfotografie op Marken (klik hier voor meer informatie). Uiteraard was ik hier van te voren best een beetje zenuwachtig over. Zou alles wel goed verlopen? Vinden de cursisten het leuk en leerzaam? Krijgen we een beetje mooi licht? Deze foto is gemaakt aan het einde van de masterclass. Na het wegtrekken van een bui kregen we prachtig licht en werden we zelfs getrakteerd op een mooie regenboog. Ik had mij voor niks zo druk gemaakt. De dag was prima verlopen en iedereen had het goed naar zijn zin. Deze foto is daar een mooie herinnering aan en markeert voor mij weer een nieuwe stap in mijn fotografische carrière.

  

Day is Over

In mijn jeugd was dit strand onze standaard keuze om te genieten van een mooie zomerse dag. Uren heb ik er doorgebracht en ik heb hier dan ook vele fijne herinneringen aan. En nu ontdek ik het nogmaals voor de fotografie. Deze avond draaide alles om de juiste timing. De zon ging op de juiste plek onder en het getij was precies laag genoeg om de mooie keien in het zand te tonen. Alles moest kloppen en ik ben dan ook blij dat ik dit beeld zo heb kunnen maken.

 

 Mist Floating By

Het is op een vroege zomerochtend wanneer ik mij op dit bospad bevind. Er is geen mens te bekennen en het enige geluid dat ik hoor is het gezang van de vogels in de bomen. Al een tijdje sta ik hier te genieten van de rustige sfeer en te wachten totdat de zon op komt. De mist komt in flarden voorbij. Veelal in dunne slierten. Maar soms ook zo dik dat je maar enkele meters ver ziet en de wereld om je heen heel klein wordt. Plots is daar het zonlicht, alsof er iemand ineens een schakelaar omzet en wordt alles gevangen in een prachtig oranje gouden gloed. Wanneer ik naar de foto kijk ben ik zo weer terug in dat moment en daarom hoort hij zeker in mijn lijstje met favoriete foto’s van 2022.

 

 Magic Summer Morning

Deze foto is gemaakt op dezelfde ochtend als de foto hiervoor. Alleen iets later op een iets ander stuk in het bos. Dit boslaantje met zijn eeuwen oude beuken, sprak al langer tot de verbeelding en graag wilde ik dit op een foto vastleggen. Ik was hier al vaker met de camera geweest, maar telkens lukte het niet om de sprookjesachtige en dromerige sfeer te vangen die ik voor ogen had. Tot deze morgen dus waarbij alles op zijn plek viel. 

  

Lightning Weesp

September 2022. Het is broeierig, drukkend, warm. Weken lang was er zomerse hitte en vrijwel geen neerslag. Maar daar komt nu verandering in. Er hangt onweer in de lucht en het weer gaat omslaan. Bij het horen van gerommel in de verte pak is snel mijn fototas en ga ik naar dit plekje aan de Vecht. Vanaf hier heb ik mooi uitzicht op de bui die langzaam dichterbij komt. Het is nog steeds droog en ik zie mooie flitsen in de lucht. Met het naderen van de bui komen de flitsen telkens sneller achter elkaar, het gerommel en gedonder wordt zwaarder totdat het zo intens wordt dat je het voelt resoneren in je borst. Wat een energie en wat imposant om te aanschouwen! Vlak hierna barst de bui los en ren ik naar mijn auto om te schuilen. Fantastisch om mee te maken en voor het eerst dat ik het zo mooi op beeld kon vastleggen. Extra bijzonder dus. 

  

New Light

Deze foto markeerde het perfecte einde van een mooie zomerse dag. Samen met mijn gezin besloten we naar het strand te gaan voor een avondwandeling, wat schelpen zoeken en het maken van wat foto’s. Op dat moment wist ik nog niet dat het zo spectaculair zou worden en achteraf bleek het een van de kleurrijkste zonsondergangen te zijn die ik afgelopen jaar had meegemaakt.

  

The Promise of Winter

Nog niet zolang geleden maakte ik deze foto aan de Gouwzee na een klein weekje vorst. Vooral ’s nachts had het de voorgaande dagen gevroren en dat was genoeg voor een dun laagje ijs. Het mooie licht en de fraaie structuren in het ijs zorgde voor unieke omstandigheden en ik heb daar heel wat foto’s geschoten waar ik trots op ben. En dat nog maar aan het begin van de winter, laten we hopen dat er nog veel van dit soort mooie winterse dagen gaan komen! 

 

Tot zover mijn lijstje met favoriete foto’s. Dank voor je jullie support het afgelopen jaar en ik wens jullie een goed en gezond 2023 toe!