3 januari 2016 - reinigen van je statief

Zoals veel mensen kan ik genieten van een prachtige zonsondergang aan het strand. Natuurlijk mag ik daar dan ook graag foto's van maken en meestal levert dit wel mooie beelden op. Het enige nadeel hiervan is dat je achteraf je apparatuur goed moet schoonmaken. Zand, water en zoutaanslag zijn funest voor je spullen wanneer dit er te lang op blijft zitten. Het in- en uitschuiven kan stroef gaan en corrosie ligt op de loer. Hoe je het statief, inclusief de binnenkant, reinigt beschrijf ik in deze blog.

De standaardreiniging na een fotosessie aan het strand begint met het verwijderen van losse zand- en stofdeeltjes aan de buitenzijde van het statief. Hiervoor gebruik ik een zachte borstel of doek en besteed daarbij extra aandacht aan kleine inkepingen (zoals bij de sluitingen) in het statief. Dit zijn plekken waar deze deeltjes zich kunnen ophopen. Vervolgens neem ik de buitenzijde van het statief af met een reinigingsmiddel en een doek om een eventuele zoutaanslag te verwijderen en droog ik alles goed af. Meestal laat ik het statief daarna nog een tijdje uitgeklapt staan zodat ik zeker weet dat alles droog is voordat ik het opberg. Een grondigere reiniging is soms echter noodzakelijk, zeker wanneer je met je statief deels in de branding hebt gestaan. Zout, water en zand kunnen dan ook binnen in het statief terecht komen zoals te zien is op onderstaande foto.

Wanneer je de binnenkant van je statief moet schoonmaken is het nodig deze te demonteren. Kijk in je gebruiksaanwijzing om te zien hoe je dit het beste bij jouw statief kan doen. Indien je geen duidelijke handleiding hebt is het verstandig om bij het demonteren systematisch te werk te gaan en goed te kijken hoe alles in elkaar steekt. Wanneer het statief uit elkaar is neem je alles goed af met een zachte borstel of doek en een sopje. Een tandenborstel kan hierbij makkelijk zijn om kleine hoekjes en inkepingen goed schoon te krijgen. De poten van een statief bestaan meestal uit meerdere holle buizen waar je lastig bij kan maar waarin zich wel veel vuil en water kan ophopen. Om hier toch bij te kunnen heb ik zelf een soort flessenrager gefabriceerd door een stuk schoonmaakdoek met behulp van tyraps vast te maken aan een smalle buis (zie onderstaande foto). Ik heb hier een smalle gordijnroede voor gebruikt, maar een stok of andere buis kan natuurlijk ook, als het maar smal genoeg is om in de statiefpoot te passen. Wanneer alles schoon is, is het belangrijk alles goed droog te maken alvorens je het statief weer in elkaar zet. Een föhn is hierbij handig en zorgt ervoor dat je wat sneller klaar bent. Vervolgens zet je alles weer in elkaar en controleer je of alles goed vastzit en het statief soepel in en uit te schuiven is. Succes!