Bij het maken van een landschapsfoto streef je naar een optimale belichting. Dit is een belichting waarbij de voorgrond niet te donker en de lucht niet overbelicht is, zodat in beide partijen voldoende detail zichtbaar is. Wanneer het contrast in lichtintensiteit te groot is, kan men een grijsverloopfilter gebruiken om in één opname een goed belichte foto te maken. Bij een correcte plaatsing is achteraf het gebruik van dit filter niet of nauwelijks terug te zien. Echter, wanneer er delen boven de horizon uitsteken (zoals bijvoorbeeld de boom in onderstaand panorama) wordt het problematischer om het gebruik van zo’n filter te maskeren, zeker wanneer er sprake is van een grijsverloopfilter met harde overgang. En ook wanneer het nodig is om meerdere foto’s samen te voegen tot één afbeelding (zoals bij een panorama het geval is) bestaat er een grote kans dat je het gebruik van een filter terug ziet in je foto. Als je zoals ik, niet beschikt over een heel scala aan verschillende filters met verschillende dichtheden en overgangen, kan je uitwijken tot het maken van een HDR, waarbij je in de nabewerking opnames met een verschillende belichting samenvoegt tot één foto. In deze blog leg ik je uit hoe ik deze techniek heb toegepast bij het maken van dit panorama.
In deze scene werd mijn aandacht getrokken door de mooie zonsopkomst en door het warme licht wat op de boom viel. Aangezien dit beeld een kijkhoek van ongeveer 180 graden beslaat lukte het niet om dit in één opname te vangen. Om zowel de boom als de zon in één foto te krijgen, had ik 7 verticale foto’s nodig die deels overlapten. Het verschil in lichtintensiteit tussen het gedeelte bij de boom en het gedeelte bij de zon was vrij hoog. Om tot een correct belichte panorama te komen, besloot ik om van elke verticale foto een HDR te maken, bestaande uit twee foto’s. De eerste foto met een neutrale belichting en de tweede foto 1 stops onderbelicht om voldoende detail in de heldere lucht te behouden. Hierbij kwam ik uiteindelijk uit op een totaal aantal van 14 foto’s.
Vervolgens heb ik de foto’s geïmporteerd in Lightroom CC en heb ik de foto’s die bij elkaar horen met een kleur gemarkeerd (groen en blauwlabel) om ze duidelijk uit elkaar te kunnen houden. Daarna heb ik de eerste set van twee foto’s samengevoegd tot HDR door ze beide te selecteren en dan in de menubalk te gaan naar foto à foto samenvoegen à HDR (zie onderstaande screenshot). De hierbij gecreëerde HDR-foto heb ik met een roodlabel gemarkeerd. Vervolgens heb ik dezelfde stappen doorlopen bij de overgebleven set foto’s. Hierbij zijn er uiteindelijk 7 HDR foto’s gemaakt (alle met een roodkleur label) welke ik vervolgens gecombineerd heb tot een panorama door in de menubalk te gaan naar foto à foto samenvoegen à panorama. Dit panorama heb ik vervolgens verder uitgewerkt in lightroom en photoshop tot bovenstaand beeld.
De foto's op deze website zijn een weergave van hoe ik de wereld ervaar door mijn camera. Veel kijk plezier!
Groet,
Arnoud van de Weerd